Wing Chun Kung Fu

Traditional Wing Chun Kung Fu

Παρά τη μακρόχρονη ιστορία του (πριν από 300 χρόνια) το Wing Chun προσαρμοσμένο στο σύγχρονο τρόπο ζωής, εξακολουθεί λόγω της αποτελεσματικότητάς του να είναι επίκαιρο. Η γνώση του Wing Chun δεν ωθεί στην επιθετικότητα και αυτό γιατί μέσα από τη διδασκαλία του ο ασκούμενος μαθαίνει να σέβεται τον ευατό του και τους συνανθρώπους του, να είναι ευγενικός και να αποφεύγει τη βία. Λόγω όμως της αυξημένης βίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας, παρέχει στον μαθητή τη δυνατότητα να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα και σε συνδιασμό με τη γνώση της άμυνας, να μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία που πιθανόν να του παρουσιαστεί. Το Wing Chun δεν είναι άθλημα και δεν είναι φτιαγμένο για επιδείξεις. Είναι μια πολεμική τέχνη πρακτική και αποτελεσματική που εξελήσεται συνεχώς. Οι τεχνικές του δημιουργήθηκαν για πραγματικές καταστάσεις μάχης. Αμυνα και επίθεση λειτουργούν ταυτόχρονα ώστε να μη δίνετε στον αντίπαλο δεύτερη ευκαιρία. Οι κινήσεις του είναι απλές και ευθείες και εκτελούνται στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ταχύτητα, την ορμή και στα χαμηλά λακτίσματα. Ο χρόνος εκτέλεσης είναι πολύ μικρός και τα χτυπήματα δεν γίνονται ορατά από άπειρα μάτια.

Ο συνδιασμός των τεχνικών του Wing Chun είναι άπειρος. Ανάλογα την επίθεση υπάρχει και η ανάλογη αντίδραση. Είναι μια αληθινή τέχνη, πρακτική και άμεση. Η εσωτερική εκπαίδευση και φιλοσοφία κάνουν την συγκεκριμένη τέχνη να ξεχωρίζει από τις απλές μαχητικές ικανότητες. Προσαρμόζεται στο μαθητή ανάλογα με το σωματότυπο, τη νοημοσύνη και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του.

το Wing Chun διδάσκει στο μαθητή πως να ελέγχει τις εντάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο, αλλά και στο νοητικό διατηρώντας έτσι την ψυχική και σωματική του υγεία, αλλά και τη διαύγεια σκέψης μέσω της αυτοσυγκέντρωσης. Επίσης προσφέρει στον εκπαιδευόμενο μια πλήρη, χωρίς παραλογισμούς μέθοδο προστασίας που στηρίζεται στην οικονομία και στην αμεσότητα της κίνησης όπως και στις αρχές της μηχανικής του σώματος.

Το Wing Chun είναι ένα πρακτικό σύστημα κατ’ εξοχή προσαρμοσμένο για τη μάχη στην κοντινή απόσταση. Τετ α τετ με τον αντίπαλο, η ταχύτητα εκτέλεσης κάποιας τεχνικής αλλά και αντίδρασης σε αυτή παίζει κυρίαρχο ρόλο. Όταν έρχεσαι κοντά στον αντίπαλο και σ’ επαφή μαζί του, το wing chun χρησιμοποιεί τα αντανακλαστικά. Δηλαδή βασίζεται στην αίσθηση και όχι στην όραση για να αντιδράσει.

Αποφυγή αντίκρουσης της δύναμης με δύναμη

Οι μαθητές στο wing chun προτιμούν να εκτρέψουν μια επερχόμενη δύναμη εάν είναι δυνατόν, παρά να την σταματήσουν. Επομένως πολλές από τις τεχνικές του χεριού στο σύστημα αυτό σχετίζονται με την περιστροφή και με μικρές κυκλικές κινήσεις περιστρέφοντας τον καρπό.

Λειτουργώντας σε μια κεντρική γραμμή μπροστά σου

Η κεντρική αυτή γραμμή είναι μια φανταστική γραμμή που χρησιμοποιεί ο Wing Chung για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του. Είναι ζωγραφισμένη σε σημεία μπροστά του, από τα οποία μπορεί να περνάει τους καρπούς των χεριών του στα χαμηλότερα, μεσαία και υψηλότερα επίπεδα, χωρίς να χρειάζεται να γυρίζει το σώμα του για να έρθει σ’ επαφή με τον αντίπαλο. Έτσι ο Wing Chung είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια ταυτόχρονα. Στο Wing Chung αντί να γυρίζουμε το σώμα για να καλύψουμε τον αντίπαλο που κινείται εκτός της κεντρικής γραμμής, χρησιμοποιείται η τέχνη του πατήματος. Ο σκοπός αυτής της φιλοσοφίας είναι ο wing chun να έχει και τα δύο χέρια ελεύθερα, ενώ ο αντίπαλος περιορίζεται στη χρήση ενός μόνο χεριού. Το ζητούμενο είναι να τοποθετούμε τον εαυτό μας όχι σε μια ευθεία γραμμή απέναντι στον αντίπαλο, αλλά στην «τυφλή του πλευρά», που είναι η εξωτερική πλευρά του μπροστινού χεριού του αντιπάλου.

Χρήση των δύο χεριών ταυτόχρονα

Με αυτό συνεπάγεται ότι ο Wing Chun πρέπει να κινεί τα χέρια του ανεξάρτητα από τους ώμους και το σώμα του. Στο wing chun υπάρχει μια φόρμα που λέγεται shil lim tao, που σου μαθαίνει το σωστό τρόπο εκτέλεσης. Σε ορισμένα στυλ η στάση του σώματος είναι πλάγια, δηλαδή με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Έτσι όμως μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο ένα χέρι.

Αφοσίωση στον αγκώνα και στο γόνατο πριν από την επαφή με τον αντίπαλο

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι καθώς κάποιος δίνει μια γροθιά ο αγκώνας κινείται πολύ πιο αργά από τη γροθιά. Ο αγκώνας πάντα υποδεικνύει την κίνηση της γροθιάς και προειδοποιεί τον Wing Chun για τον σκοπό του αντιπάλου. Το ίδιο ισχύει και για το γόνατο στα λακτίσματα.

Χρήση των αντανακλαστικών κατά την επαφή με τον αντίπαλο

Τα αντανακλαστικά είναι πολύ πιο γρήγορα από το μάτι και μπορούν να αναπτυχθούν με σπάρινγκ και με ασκήσεις όπως τα Chi Sao (κολλημένα χέρια). Το γνωστό ρητό «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» έχει μια βάση, δεν μπορείς να νικήσεις βρισκόμενος μονίμως σε άμυνα. Δοκιμασμένος τρόπος για να σταματήσεις την επίθεση του αντιπάλου, είναι να διακόπτεις την εκτέλεση της επίθεσης και να βάζεις τον αντίπαλο ταυτόχρονα σε αμυντική θέση, μια τεχνική που αναπτύσσεται από τον Wing Chun κυρίως μέσα από τις ασκήσεις chi sao. Με αυτό τον τρόπο ο αντίπαλος υποχρεώνεται να ασχολείται με την αυτοπροστασία του και όχι με το πώς μπορεί να σου κάνει κακό. Γι αυτό στο wing chun δίνεται μεγάλο βάρος στο να μάθουμε να μπλοκάρουμε και να χτυπάμε ταυτόχρονα.

Χρήση της φυσιολογικής στάσης στο στάδιο πριν την επαφή

Ο Wing Chung δεν γέρνει μπροστά, πίσω, αριστερά ή δεξιά. Γιατί; Απλώς επειδή η κινητικότητα περιορίζεται αισθητά όταν κάποιος δεν κρατάει την όρθια στάση Wing Chun. Η ισορροπία είναι το παν σε μια μάχη, χωρίς αυτή είσαι χαμένος από χέρι. Μια αποτελεσματική στάση μάχης, είναι μια στάση μέσα στην οποία μπορείς να κινηθείς ελεύθερα χωρίς να χάσεις την ισορροπία σου. Όταν υπάρχει ισορροπία όπως στην ειδική στάση μάχης wing chun, τότε μπορείς εύκολα να διακόψεις οποιαδήποτε κίνηση του αντιπάλου και να «κυλήσεις ομαλά» σε μια άλλη θέση και τεχνική, ευέλικτος και δυνατός.

Λακτίσματα μόνο κάτω από τη μέση

Ψηλά λακτίσματα σε αφήνουν εκτεθειμένο στα γεννητικά όργανα, την κοιλιακή χώρα και περιέχουν μεγάλο ρίσκο. Το ψηλό λάκτισμα σε καθιστά επίσης ευάλωτο στο να πιάσουν το πόδι σου ή να χάσεις την ισορροπία σου. Επίσης η αυξητική δύναμη του σωματικού βάρους ελαχιστοποιείται ανάλογα με το πόσο ψηλό είναι το λάκτισμα. Γι αυτό ένα ψηλό λάκτισμα στο κεφάλι (ακόμη κι αν πετύχει το στόχο) δεν θα έχει τη μέγιστη δύναμη.Στο wing chun δεν χρησιμοποιούμε τεχνικές ποδιών στο κεφάλι. Στο σύστημά μας χρησιμοποιούμε τα χέρια για να επιτεθούμε στο πάνω μέρος του σώματος και τα πόδια στο κάτω μέρος. Ο θρυλικός grandmaster Yip Man είχε πει: γιατί να πηδάμε και να κάνουμε ένα λάκτισμα στο κεφάλι, αφού είναι πολύ πιο ασφαλές και γρήγορο να κάνουμε μια αστραπιαία ευθεία γροθιά στο πρόσωπο του επιτιθέμενου.

Έλεγχος και λακτίσματα

Τα λακτίσματα στο wing chun είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται στην κοντινή απόσταση και σε συνδυασμό με τα χέρια. Γι αυτό ένας προχωρημένος wing chun συνήθως δεν θα έκανε ένα λάκτισμα, εάν πρώτα δεν είχε τον έλεγχο πάνω στα χέρια του αντιπάλου του. Ελέγχοντας τα χέρια του αντιπάλου, ο wing chun ελέγχει την ισορροπία του, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποφυγής και αντεπίθεσής του.